Veel gestelde vragen

Gewichtsconsulente, voedingsdeskundige of diëtist?

Deze titels kunnen nog wel eens wat verwarring veroorzaken. Elke beroepsgroep houdt zich bezig met voeding, maar er zit verschil in

Diëtist
De diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Begeleiding nodig bij ondergewicht, overgewicht of obesitas? Dan kun je bij de diëtist terecht. Maar ook bij medische klachten als diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld darmklachten kun je bij een diëtist terecht. Een diëtist heeft dus zowel medische kennis als kennis op het gebied van voeding.
Om de beschermde titel diëtist te mogen dragen moet een vierjarige Hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek zijn afgerond. Kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici is daarbij vereist. Iedere vijf jaar moeten er voldoende bij- en nascholingen zijn gevolgd.

Voedingsdeskundige
Een voedingsdeskundige adviseert op voeding gebied. De specialisatie bepaalt op welk gebied de deskundige adviezen geeft, zoals afvallen, voedselveiligheid of allergieën.
Deze titel is niet beschermd, het is verstandig om de opleiding van de deskundige na te gaan. In sommige gevallen gaat het om mensen met een uitgebreide universitaire of Hbo-opleiding, maar er is ook een eenjarige opleiding.

Gewichtsconsulent
De gewichtsconsulent heeft geen medische achtergrond en behandelt alleen mensen met matig overgewicht (tot een BMI van 30) op het gebied van voeding en beweging. Ook deze titel is niet beschermd. Er bestaat wel een beroepsvereniging, de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Om bij deze vereniging te behoren moet je voldoen aan bepaalde eisen qua opleiding en werkwijze

Wie heeft de tarieven vastgesteld?

Landelijk zijn de tarieven voor de diëtist vastgesteld op gemiddeld €60,- per uur. Afhankelijk van de  overeenkomst die is  afgesloten met u zorgverzekeraar kan dit bedrag minimaal afwijken.

Zie verdere informatie onder het kopje ‘tarieven en vergoedingen’.

Wat gebeurt er als ik door mijn vergoeding heen ben?

Wanneer de maximaal aantal minuten dieetadvisering zijn bereikt, is het nog steeds mogelijk een afspraak te maken maar de kosten zijn dan voor uw eigen rekening. Wij sturen u de factuur rechtstreeks toe met een betalingstermijn van 30 dagen.

Wat als ik mijn afspraak wil annuleren of wijzigen?

We begrijpen dat de gemaakte afspraak soms onverhoopt moet worden gewijzigd of geannuleerd, echter reserveren wij tijd voor u en dient u dit uiterlijk 24 uur van te voren aan ons door te geven. Dit kan zowel telefonisch als per email. Bij niet tijdige afmelding brengen wij het consult in rekening.

Bij welke diëtist heb ik een afspraak?

We zullen bij het inplannen van een intakegesprek aangeven bij welke diëtist u een afspraak heeft.  Indien u voorkeur heeft een afspraak bij een bepaalde behandelaar dan kunnen wij hier rekening mee houden. Het heeft onze voorkeur om de gehele behandeling bij dezelfde diëtist te doorlopen, omdat dit een positieve invloed heeft op de vertrouwensband. Mocht dit niet lukken dan zullen we dit altijd in overleg wijzigen.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Bij ons kun je ook zonder verwijsbrief terecht. Wij hebben beide de cursus directe toegankelijkheid afgerond, de verzekeraar vergoed ook deze consulten vanuit de basisverzekering. Een verwijsbrief kan ons wel nuttige informatie verschaffen, denk aan recente bloeduitslagen, medische voorgeschiedenis en een overzicht huidige medicatie.

Wordt mijn dieetbehandeling vergoed?

Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten, dit betekent dat dieetadvies in ieder geval voor drie uur per kalenderjaar vanuit de basisverzekering vergoedt wordt (let op het eigen risico), eventueel wordt vanuit de aanvullende verzekering nog een extra vergoeding geboden. Dit kan nagevraagd worden bij uw zorgverzekeraar.

Hoe lang duurt een consult?

Het eerste consult (intake) duurt gemiddeld 60 min. Tijdens het eerste gesprek wordt uw voedingspatroon onderzocht op basis van onder andere de medische voorgeschiedenis, klachten en uw persoonlijke omstandigheden. Het eetgedrag en de voedingstoestand worden hierbij in kaart gebracht. Er wordt in overleg met u een passend dieetadvies samengesteld, bijvoorbeeld in de vorm van een voorbeeld dagmenu. Daarnaast wordt met u toestemming, een rapportage naar de (huis)arts geschreven.

Een vervolgconsult duurt bij ons gemiddeld 30 min. Ook bestaat er bij ons de mogelijkheid voor een telefonisch consult.

Wat dien ik mee te nemen naar het eerste consult/intakegesprek?

Een geldig identiteitsbewijs in de vorm van een ID-kaart, rijbewijs, paspoort, verblijfsvergunning of ander document.

Wat is drinkvoeding en wordt dit vergoed?

In sommige situaties kan het nodig zijn aanvullende drinkvoeding (of andere dieetpreperaten) te gebruiken, dit is een vloeibare medische voeding die u kant en klaar kunt drinken of eten. Het bevat in een klein volume veel energie, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Dit kan worden gebruikt als vervanging of als aanvulling op de normale voeding.

Drinkvoeding wordt vergoed door de basisverzekering (ook in dit geval geldt het verplicht eigen risico). Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet er een machtiging zijn afgegeven door uw diëtist. Wij werken al een aantal jaren naar tevredenheid samen met Sorgente (een facilitair voedingsbedrijf) welke de dieetvergoeding aan huis aflevert. Wist u dat u ook, indien de machtiging nog loopt, zelf bij Sorgente een nieuwe levering drinkvoeding kunt bestellen? Dit kan zowel telefonisch als per email:

Telefoon: 030-6346262

Email: teamdrinkvoeding@sorgente.nl

Komen jullie ook aan huis?

Mocht het door omstandigheden niet mogelijk zijn naar het spreekuur te komen, dan komen wij graag bij u aan huis.

Kan ik het dieetadvies van iemand anders volgen?

De dieetadviezen die wij opstellen zijn persoonlijk. Dit houdt in: afgestemd op de behandelvraag, voedingsbehoefte, leefwijze, doelstelling en eventuele ziekte- of klachtenbeeld. Wij raden het af om het dieetadvies van iemand anders over te nemen.

Meer vragen?

Wellicht is dat onderwerp in een van onze blogs voorbij gekomen, zie daarvoor het kopje ‘blogs’. Mocht dit niet zo zijn, laat het ons dan weten! Dan beantwoorden we graag je vragen.