FODMAP arm dieet

Het FODMAP arme dieet is ontwikkeld voor mensen met PDS-klachten, ofwel het Prikkelbare Darm Syndroom. Klachten die hierbij horen zijn zeurende, krampende of stekende pijn in de buik; opgeblazen gevoel; winderigheid; diarree of juist verstopping. Zo’n 10% van de Nederlanders herkennen deze klachten na het eten van bepaalde producten. Na meerdere onderzoeken hebben Peter Gibson en Susan Shepherd op de Monash universiteit van Melbourne het FODMAP arm dieet ontwikkeld, met de insteek om deze zojuist genoemde klachten te verminderen.

Tot niet lang geleden bestond de behandeling voor PDS uit het bepalen of het huidige voedingspatroon voldoende voedingsvezels bevatte en volwaardig genoeg was; stress vermindering; medicatie. Echter blijkt uit verscheidene onderzoeken dat dit FODMAP arme dieet bij maar liefst 75% van de personen de klachten doet verminderen of zelfs verdwijnen. Een verademing voor velen dus! Ook bij ons in de praktijk blijkt dit dieet een zeer effectief hulpmiddel.

Behandeling

Bij het opstellen van het dieet hebben dhr. Gibson en mw. Shepherd lijsten met producten opgesteld waarbij staat aangegeven of het product vermeden moet worden, beperkt gegeten moet worden of geen klachten zal veroorzaken. Door een aantal weken, preferabel onder begeleiding van een diëtist, een streng dieet te volgen en daarna per productgroep enkele producten te herintroduceren, kan er achterhaald worden welke voedingsmiddelen voornamelijk de klachten veroorzaken. Dit gebeurt volgens het zogenoemde eliminatie-herintroductie dieet.

Betekenis

FODMAP staat voor fermenteerbare oli-, di-, monosacchariden en polyolen. Dit zijn elk koolhydraatgroepen. Kort gezegd worden deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen in de darm bij mensen met PDS, wat resulteert in klachten als lucht in de darmen, obstipatie, diarree, etc.

Zal ik morgen beginnen?

Zoals aangegeven is het FODMAP arme dieet in de meeste gevallen zeer effectief, maar ook zeer streng. Mocht je je herkennen in de bovengenoemde klachten en lijken verschillende behandelingen tevergeefs geen effect te hebben gehad? Neem dan contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden voor het volgen van het FODMAP arme dieet. Wij geven je de tools om hiermee te starten. Dit betekend dat we je huidige voeding zullen doornemen, advies geven over de productgroepen, lijsten geven met producten die wel/geen klachten kunnen veroorzaken en een advies geven om ook tijdens het elimineren van producten een volwaardige voeding te behouden. Dan kun je direct op verantwoorde wijze aan de slag!