Koolhydraatbeperkt of –arm dieet
Voor wie kan dit dieet een oplossing zijn en hoe zit dat dan precies?
Heb je diabetes mellitus en/of zou je enkele kilo’s gewicht willen verliezen? Een koolhydraat (KH) beperkt of arm dieet zou dan een manier kunnen zijn om je bloedsuikergehalte te stabiliseren en gewenste kilo’s kwijt te raken.
KH zijn suikers en zetmeel. Om minder KH binnen te krijgen is het stoppen of minderen met snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkproducten een zeer verstandige stap in de goede richting. Door te kiezen voor volkorenproducten in de vorm van volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groenten, peulvruchten en fruit krijg je meer goede voedingsstoffen binnen en meer voedingsvezels. Dit zorgt voor een geleidelijke stijging van het bloedsuikergehalte. Tevens zorgt het voor minder hoge pieken in het bloedsuikergehalte. Hierdoor zal je ook minder gevoel van trek of honger ervaren.
KH beperkt of KH arm?
Bij een matige KH beperking richten we ons op ca. 150 gram KH per dag. Bij een KH arm dieet verschilt de KH inname tussen de 40 en 70 gram. Dit hangt allen volledig af van de situatie van de persoon, het huidige voedingspatroon en het specifieke doel. Ben je gek op brood, pasta, rijst, aardappelen etc., dan zal het erg lastig zijn om een KH arm dieet te volgen, vooral van de een op andere dag. Ben je doorgaans al meer een liefhebber van eieren, groenten en noten, dan is het KH arm dieet wellicht wel een goede optie. Met dit dieet zal je sneller afvallen, maar het is vaak moeilijker vol te houden.
Nog even over de link met diabetes mellitus
Bij het volgen van een KH beperkt of –arm dieet, houden we preferabel contact met de (huis)arts. In vele gevallen kun je minderen met medicatie en/of insuline. We zullen daarom altijd, mits je toestemming geeft, de bevindingen terugkoppelen, zodat de (huis)arts via bloedwaarden kan bepalen of en wanneer de medicatie en/of insuline verminderd kan worden.
Bij een KH beperkt of –arm dieet zal je in verhouding meer eiwitten en (gezonde) vetten binnenkrijgen. Je voedingspatroon zal bv. meer kip, vis, noten, avocado’s en (olijf)olie bevatten. Qua energie en hoeveelheid zal je hoogstwaarschijnlijk niet minder hoeven te eten. Het lichaam doet met elke voedingsstof (KH, eiwitten en vetten) iets anders. Wanneer je gedurende lange periode veel KH (suikers of zetmeel) binnenkrijgt, zal de alvleesklier meer insuline moeten produceren om deze KH in de bloedbaan te krijgen om dit vervolgens om te zetten in energie. Bij diabetes type 2 is, mede door vet rondom de organen (visceraal vet), het lichaam niet meer optimaal gevoelig voor de geproduceerde insuline wat resulteert in verminderde omzetting van KH in energie. Het lichaam zet KH met behulp van insuline om in energie. Als er én veel KH het lichaam inkomen én de insulinegevoeligheid is laag, dan zullen de KH als vet worden opgeslagen in het lichaam, wachtend tot het kan worden omgezet in energie. Dit zorgt op z’n beurt voor gewichtstoename. Een KH beperkt of –arm dieet kan leiden tot gewichtsverlies. Dit kan resulteren in een verhoogde insulinegevoeligheid waardoor minder medicatie nodig is.
Begeleiding
We hebben al prachtige resultaten gezien in onze praktijk. Mocht ook jij de wens hebben tot het volgen van een KH beperkt of KH arm dieet, neem dan contact met ons op. Wij zullen samen bepalen welk dieet het beste past bij jouw hulpvraag en hoe goed dit vol te houden zal zijn. Daarbij geven we uiteraard een advies gericht op jouw huidige voedingspatroon, waarbij we rekening houden met het volwaardig houden van de voeding. Daarbij zullen we je vorderingen in de gaten houden en zo nodig adviezen aanpassen.