Metabole ziekten
De term metabole ziekten staat eigenlijk voor aangeboren afwijkingen in het metabolisme, ook wel bekend onder de noemer stofwisselingsziekten. Onder de aangeboren stofwisselingsziekten vallen onder andere PKU (fenylketonurie) en galactosemie. Omdat de behandeling van patiënten met aangeboren stofwisselingsziekten veelal plaats vind in een gespecialiseerd universitair centrum laten we dit onderdeel hier buiten beschouwing. Onderstaand volgt meer uitleg over osteoporose, diabetes en hypercholesterolemie.
Osteoporose Bij osteoporose, beter bekend als botontkalking, is de afbraak van het bot zo groot dat de kans op een botbreuk (fractuur) toeneemt. Osteoporose komt vaak voor bij vrouwen na de overgang ten gevolge van een veranderende hormoonhuishouding. Maar ook erfelijke aanleg, voeding (calcium en vitamine D) en beweging spelen een belangrijke rol bij het risico op botontkalking. Het doel van de dieetbehandeling is om middels gerichte adviezen verder botverlies te vertragen en daarmee de kans op fracturen te beperken.
Voor meer informatie over osteoporose: www.osteoporosestichting.nl
Diabetes Mellitus (suikerziekte) Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam geen of minder insuline aanmaakt. Insuline is nodig om glucose (suiker) goed te kunnen verwerken (op te nemen in de cellen). Wanneer dit niet of niet voldoende gebeurt stapelt de hoeveelheid glucose zich op in het bloed. Deze opstapeling kan veel schade aanrichten onder andere aan de ogen, nieren en de bloedvaten. Het gebruik van speciale medicatie is hierbij meestal nodig. Er zijn verschillende typen diabetes, de meest voorkomende varianten zijn Diabetes Mellitus type I en Diabetes Mellitus type II en worden hieronder verder toegelicht.
- Diabetes Mellitus type I
- Bij Diabetes type I wordt helemaal geen insuline meer aangemaakt door een niet goed werkende pancreas (alvleesklier). Bij Diabetes type I moet de patiënt dan ook levenslang insuline spuiten. De ziekte komt vaak al vroeg tot uiting, meestal in de kinderjaren. Symptomen van een hoog bloedglucose zijn veel dorst, vaak plassen, een droge mond en wazig zien. Bovengenoemde symptomen kunnen gepaard gaan met gewichtsverlies (het lichaam kan immers het glucose niet opnemen en plast een deel uit met de urine)
- Diabetes Mellitus type II Bij Diabetes type II maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar onvoldoende. Daarnaast is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline wordt aangemaakt door de pancreas (alvleesklier). Diabetes type II wordt vaak ouderdomsdiabetes genoemd omdat het in tegenstelling tot Diabetes type I vaak pas op latere leeftijd tot uiting komt. Bij Diabetes type II wordt vaak één of meerdere medicijnen in tabletvorm voorgeschreven. Door uw leefstijl voldoende aan te passen, kunt u er soms voor zorgen dat het gebruik van medicatie niet meer nodig is! Wanneer medicatie in tabletvorm onvoldoende werkt is het nodig om, net als bij diabetes type I, insuline toe te dienen.
De diëtist kan helpen bij het in balans brengen van de medicatie, koolhydraatinname, lichamelijke inspanning en stress. Het behandeldoel is gericht op het optimaliseren van het bloedglucosegehalte, de bloeddruk, het lichaamsgewicht en lipidenprofiel. Een belangrijk indirect doel is hierbij het voorkomen en uitstellen van aan diabetes gerelateerde complicaties.
Voor meer informatie over diabetes: www.diabetesfonds.nl