Voeding tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam vele veranderingen door. Voeding speelt een belangrijke rol om deze veranderingen succesvol uit te kunnen voeren. Maar ook de rol van een gezonde voeding en een gezond lichaamsgewicht bij de vruchtbaarheid zijn groot, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan bepaalde vitamines, mineralen en voedingsstoffen verhoogd (de behoefte kan per trimester variëren). Het advies is om bij een zwangerschapswens te starten met de suppletie van 400 microgram foliumzuur, dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij de baby. Blijf in elk geval foliumzuur slikken tot 8 weken na conceptie: dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Daarnaast is het raadzaam gedurende de zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D te suppleren. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen tijdens de zwangerschap beter vermeden of beperkt worden. Voor meer informatie hierover klik op de volgende link: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx

Er hoeft niet voor twee gegeten te worden maar het is wel belangrijk dat de voeding voldoende voedingsstoffen levert. De diëtist kan helpen om te kijken of de voeding volwaardig genoeg is en waar nodig adviezen geven.

Misselijkheid is een bekende klacht tijdens de zwangerschap. Soms is de misselijkheid bij vrouwen zo hevig dat er sprake is van overmatig braken. Doordat er onvoldoende voedingsstoffen en vocht binnengehouden wordt, kan dit leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en een tekort aan vitaminen en mineralen. Er wordt dan gesproken van hyperemesis gravidarum. De diëtist kan gerichte adviezen geven om de symptomen (misselijkheid en het braken) te beperken. Het gewichtsverloop wordt in kaart gebracht. Er wordt gestreefd naar een voldoende inname van energie, vocht, vitaminen en mineralen. Het gebruik van aanvullende medische voeding en supplementen kan hierbij noodzakelijk zijn. Soms kan hyperemesis gravidarum zo heftig zijn dat een ziekenhuisopname onvermijdbaar is.